ETWINNING 2023-2024
E(uro)scape Room
Στο έργο αυτό το σχολείο μας συνεργάστηκε με τα κάτωθι σχολεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού: Ελλάδα - 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας, Γαλλία - Collège Arthur Rimbaud Latille, France Poitou-Charentes, Γερμανία - Alexander-Coppel-Gesamtschule Solingen, Germany Nordrhein-Westfalen, Ρουμανία - Scoala gimnazială nr 51 București, Romania, Τουρκία – Şehit Polis Mehmet Çelik Ortaokulu Bornova, Turkey İZMİR, Ιταλία - ICS "L. Docimo" di Rose Rose (Cs), Italy Calabria, Κροατία - Osnovna škola Pavao Belas Brdovec, Croatia Sjeverozapadna Hrvatska, Τσεχία - Gymnázium Jihlava Jihlava, Czech Republic Vysočina (J), Πορτογαλία - Escola Básica dos 2.º e 3.º Ciclos do Caniço Caniço, Portugal Madeira, Ισπανία - Institut Gaudí Reus, Spain Cataluña, Πολωνία - Szkoła Podstawowa w Lanckoronie Lanckorona, Poland Małopolskie.
Η θεματική του έργου αφορούσε τη δημιουργία ενός ψηφιακού δωματίου απόδρασης με θέμα στοιχεία πολιτισμού των συνεργαζόμενων χωρών. Για την υλοποίηση της δράσης έγινε χρήση της ομαδοσυνεργατικής μάθησης και των Τ.Π.Ε. Σκοπός του έργου ήταν η βελτίωση και ανάπτυξη της γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας (προφορικός και γραπτός λόγος), η γνωριμία των μαθητών/τριών με ξένους πολιτισμούς, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και εγγραματισμού, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων (συνεργασία, κοινή λήψη αποφάσεων, διαχείριση συγκρούσεων κ.λπ) καθώς και ατομικών δεξιοτήτων μάθησης (αυτενέργεια, ανεξαρτησία στην μάθηση - 'μαθαίνω πώς να μαθαίνω', ανάπτυξη κινήτρων για μάθηση).
Ενδεικτικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου: δημιουργία επίσημου logo του έργου (η ομάδα του σχολείου μας δημιούργησε το νικητήριο logo και αυτό που τελικά υιοθετήθηκε για την επίσημη παρουσίαση του έργου στην πλατφόρμα του etwinning), δημιουργία βίντεο από τους μαθητές της Α' τάξης με θέμα την παρουσίαση του σχολείου μας, ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, ηλεκτρονικό βιβλίο με στοιχεία της κουλτούρας της Ελλάδας, quiz με θεματική τον πολιτισμό της χώρας μας.
Μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στο σχολείο μας το Liceo Umberto 1 Classico, τριάντα πέντε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας, υλοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Παλέρμο της Ιταλίας από 02 έως και 07 Μάϊου.
Οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος ήταν η προοδευτική διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας και κουλτούρας, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της διαπολιτισμικής δεξιότητας των μαθητών, ως μελλοντικών Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι έχουν επίγνωση των ισχυρών δεσμών που τους ενώνουν.
Το θέμα της αδελφοποίησης ήταν
«Η αξία της γλωσσομάθειας : παλαιές και νέες λατινογενείς γλώσσες»
Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής, οι μαθητές, Έλληνες και Ιταλοί, εκπόνησαν εργασίες μελετώντας την ιστορία των λατινογενών γλωσσών (λατινικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, ρουμάνικα κτλ.), ανέδειξαν την αξία της γλωσσομάθειας, αναζήτησαν τα ήθη και τα έθιμα της Ιταλίας και της Ελλάδας (παραδοσιακά τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς, τοπικά έθιμα κτλ.) και ετοίμασαν παρουσιάσεις ην ιστορία και τα αξιοθέατα της Αθήνας και του Παλέρμο.
Οι μαθητές, στη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής, επισκέφθηκαν αρχαίους ελληνικούς χώρους στις Συρακούσες, στον Ακράγαντα , την Ορτυγία και το Ταυρομένιον και περιηγήθηκαν στην πόλη τκια τα αξιοθέατα ου Παλέρμου με ξενάγηση των Ιταλών μαθητών και καθηγητών.
Μέσα από τις τριήμερες κοινές δράσεις, ενδυναμώθηκαν οι σχέσεις των Ελλήνων μαθητών με τους Ιταλούς συμμαθητές τους.
Μέσα από τις κοινές δράσεις των μαθητών των δύο σχολείων επιτεύχθηκαν και οι ακόλουθοι ειδικοί στόχοι:
- Εξοικείωση και ανάπτυξη θετικών στάσεων απέναντι στην αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα καθώς και στην αξία της γλωσσομάθειας, γενικότερα
- Οικοδόμηση της γνώσης με τρόπο διερευνητικό, ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργατικής μάθησης και διαπολιτισμικής δεξιότητας και συνείδησης (savoir faire : établir une relation entre la culture d’origine et la culture étrangère).
- Αντίληψη της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.
Τίτλος : «Partageons tous ensemble la passion des Jeux»/ «Ας μοιραστούμε το πάθος των Ολυμπιακών Αγώνων».
Κωδικός: 2020-1-FR01-KA229-080605_2
Το σχολείο μας , υπό το συντονισμό και την επίβλεψη των καθηγητριών Κεκροπούλου Μαρία και Ευαγγελία Κουτσουδάκη, συμμετείχε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + ΚΑ2, από το 2019 έως το 2022, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, της Γαλλικής Βουλής και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Calvados Γαλλίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, 29 μαθητές της Γ τάξης του Γυμνασίου των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας, μετακινήθηκαν στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι και στην Καέν της Νορμανδίας
ERASMUS +Κ1 «Διαχείριση του Δημοκρατικού Σχολείου με αυτοπεποίθηση, ένταξη και καινοτομία».
Το Π.Σ.Π.Α. και ειδικότερα οι καθηγήτριες Μαρία Κεκροπούλου και Ευαγγελία Κουτσουδάκη, μετείχαν ως εταίροι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + Κ1, με τίτλο «Διαχείριση του Δημοκρατικού Σχολείου με αυτοπεποίθηση, ένταξη και καινοτομία».
Οι εταίροι, ήταν στελέχη εκπαίδευσης της Νορμανδίας και συγκεκριμένα, οι κυρίες Armelle Loisel, η κυρία Karine Sonn, και ο κύριος Alain Recq και ο σκοπός της εν λόγω δράσης ήταν η μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων στις χώρες εταίρους.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τέθηκαν προβληματισμοί σχετικά με τη δημιουργία πιο ενταξιακών σχολείων, πως οι νέοι τρόποι αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μπορούν να βοηθήσουν και να οδηγήσουν σε αυτό, ποιος είναι ο ρόλος του διευθυντή, πως μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το σχολείο, ανοίγοντας το περισσότερο στην Ευρώπη και τον κόσμο, πως μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το πεδίο της σχολικής ζωής κτλ.
Οι προβληματισμοί αυτοί συζητήθηκαν μεταξύ των εμπλεκόμενων καθηγητών, ανταλλάχθηκαν απόψεις και μελετήθηκαν οι διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτών ανάμεσα στο σχολείο μας και στα σχολεία της Νορμανδίας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συγκριτική μελέτη τρόπων ένταξης μαθητών με μαθησιακές και όχι μόνο, δυσκολίες ανάμεσα στο σχολείο μας, το 1ο ΕΠΑΛ Λουτρακίου, το 2ο ΕΠΑΛ Λουτρακίου, το ΕΠΑΛ Κορίνθου, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κορίνθου, το Εργαστηριακό Κέντρο, το ΕΚΦΕ και τα σχολεία στη Ρουέν της Νορμανδίας.
Από το τρέχον σχολικό έτος, και για δύο χρόνια (2018-2020), το ΠΣΠΑ συμμετέχει ως εταίρος σε «σύμπραξη ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229», Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, Erasmus+ 2018 με κωδικό αριθμό 2018-1-IT02-KA229-048179_2 και τίτλο Il Mediterraneo: crocevia di sapori e di saperi - Η Μεσόγειος σταυροδρόμι γεύσεων και παραδόσεων.
Το Πρόγραμμα παρατάθηκε μέχρι τις 28-02-2021 λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19.
Συντονιστής της σύμπραξης είναι το Liceo Ginnasio Statale Aristosseno, στον Τάραντα της Απουλίας (Ιταλία) και εταίροι, εκτός του Π.Σ.Π.Α., το Instituto Enseñanza Secundaria La Rosaleda (Μάλαγα, Ισπανία) και το SAMSUN GARIP-ZEYCAN YILDIRIM FEN LISESI (Σαμψούντα, Τουρκία). Νόμιμη εκπρόσωπος για το Π.Σ.Π.Α. είναι η Δ/ντρια Ελένη Δανίλη, χημικός και συντονίστρια-υπεύθυνη για την εκτέλεση του σχεδίου η φιλόλογος Κατερίνα Κυριακού. Την παιδαγωγική ομάδα αποτελούν, εκτός της διευθύντριας του σχολείου και της συντονίστριας, οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής Μαρίνα Γούβαλη και Αγγελική Παπασπύρου, η βιολόγος Ελένη Ιωαννίδου και ο ιστορικός Νικόλαος Ανδριώτης. Κατά τη διάρκεια της διετίας θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις εργασίας με πρωτοβουλία των εταιρικών σχολείων, στις οποίες θα συμμετάσχουν συνολικά δεκαοκτώ (18) μαθητές Λυκείου από κάθε χώρα.
1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
22-28 Οκτωβρίου 2018
Η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε από 22 έως 28 Οκτωβρίου 2018 στον Τάραντα. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν η Διευθύντρια του σχολείου κα Ελένη Δανίλη, η καθηγήτρια Κατερίνα Κυριακού και οι μαθητές της Β΄ Λυκείου Βάιος Αρβανιτάκος, Αλεξάνδρα Γαβαλιά, Γεωργία Καρανικόλα, Μυρτώ Μανάρα, Αθανάσιος Μελιγός και Βασίλειος Μελιγός.
Δείτε εδώ την παρουσίαση των μαθητών/τριών του ΠΣΠΑ στην 1η συνάντηση
2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
8-12 Απριλίου 2019
Κατά το διάστημα 8-12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Π.Σ.Π.Α. η 2η συνάντηση εργασίας της εταιρικής σύμπραξης ERASMUS+ 2018-2010, με τίτλο «H Μεσόγειος, σταυροδρόμι γεύσεων και παραδόσεων» («The Mediterranean: Crossroads of tastes and traditions», κωδ. 2018-1-IT02-KA229-048179_2 ).
Από το ΠΣΠΑ συμμετείχαν δεκατρείς μαθητές της Β΄ Λυκείου (Βάιος Αρβανιτάκος, Αλεξάνδρα Γαβαλιά, Στέλιος Ελευθεριάδης, Ναταλία Καλόσακα, Γεωργία Καρανικόλα, Αλεξία Κονταξή, Νίκη Κορδαλή, Μυρτώ Μανάρα, Αθανάσιος Μελιγός, Βασίλειος Μελιγός, Τρύφων Παπατριανταφύλλου και Ανδροκλής Ρενιέρης και οι καθηγητές Κ. Κυριακού (συντονίστρια), Ν. Ανδριώτης, Μ. Γούβαλη, Ε. Ιωαννίδου και Α. Παπασπύρου (μέλη της παιδαγωγικής ομάδας). Από τα εταιρικά σχολεία συμμετείχαν συνολικά δεκαοκτώ μαθητές και μαθήτριες Λυκείου και δέκα καθηγητές (Ιταλία - Liceo Ginnasio Statale Aristosseno, Ισπανία - Instituto Enseñanza Secundaria La Rosaleda και Τουρκία - SAMSUN GARIP-ZEYCAN YILDIRIM FEN LISESI).
Οι θεματικοί άξονες της συνάντησης ήταν: Αναπαραστάσεις της φύσης και της καθημερινής ζωής στον Κυκλαδικό Πολιτισμό, Είμαστε Ό,τι Τρώμε, Βότανα και Κοσμετολογία, «Καλλιεργώντας» την Καθημερινότητά μας. Η κεντρική εκπαιδευτική δραστηριότητα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με ξεναγούς- εμψυχωτές τους Έλληνες μαθητές του ERASMUS+. Μπορείτε να βρείτε το Φύλλο Εργασίας από την εκπαιδευτική δραστηριότητα στα Αρχαιολογικό Μουσείο εδώ.
Παρουσίαση στο πλαίσιο της 2ης συνάντησης HERBS AND PLANTS IN PREHISTORIC AEGEAN
Δώρο Υποδοχής των συμμετεχόντων στη 2η συνάντηση εδώ
Δείτε το βίντεο της 2ης συνάντησης εδώ: https://youtu.be/wEfdf2NGBYs
Δείτε την ανασκόπηση της 2ης συνάντησης εδώ.
Ανατροφοδότηση - Απόψεις των συμμετεχόντων στη 2η συνάντηση
3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
29 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2019
Κατά το διάστημα 29/9-5/10/2019 πραγματοποιήθηκε στη Σαμψούντα της Τουρκίας, στο Λύκειο SAMSUN GARIP-ZEYCAN YILDIRIM FENLISESI, η 3η συνάντηση εργασίας της Σύμπραξης ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, Erasmus+ 2018-2020 με κωδικό αριθμό 2018-1-IT02-KA229-048179_2 και τίτλο “Il Mediterraneo: crocevia di sapori e di saperi” ( «Η Μεσόγειος σταυροδρόμι γεύσεων και παραδόσεων»).
Από το Π.Σ.Π.Α. συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄Λυκείου Στέλιος Ελευθεριάδης, Τρύφων Ιάσων Παπατριανταφύλλου και Ανδροκλής Ρενιέρης, με συνοδούς καθηγητές τη συντονίστρια του προγράμματος Κατερίνα Κυριακού και τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Π.Σ.Π.Α. για το ERASMUS+.
4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
29 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2020
Για το διάστημα 29/3-4/4/2020 ήταν προγραμματισμένη η 4η συνάντηση εργασίας της Σύμπραξης ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, Erasmus+ 2018-2020 με κωδικό αριθμό 2018-1-IT02-KA229-048179_2 και τίτλο “Il Mediterraneo: crocevia di sapori e di saperi” ( «Η Μεσόγειος σταυροδρόμι γεύσεων και παραδόσεων») στο Instituto de Educación Secundaria "La Rosaleda" στη Μάλαγα της Ισπανίας. Η συνάντηση ματαιώθηκε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας COCID-19.
Από το Π.Σ.Π.Α. θα συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄Λυκείου Αναγνωστοπούλου Ευαγγελία, Κωνσταντίνος Βασιλάκος, Θεόδωρος Βασιλείου, Αλθέα Γκόγκα, Ίλια Ζαμπέλα και Ιωάννης Πανταζής, με συνοδούς καθηγητές την κ.Γούβαλη Μαρίνα και Αγγελική Παπασπύρου, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Π.Σ.Π.Α. για το ERASMUS+.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ - ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
RECIPES WITH HERBS FROM GREEK NATURE - TRUST NATURE IT KNOWS BETTER
Το τεύχος αυτό αποτελεί παραδοτέο της Σύμπραξης ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, Erasmus+ 2018-2020 με τίτλο “Il Mediterraneo: crocevia di sapori e di saperi” («Η Μεσόγειος σταυροδρόμι γεύσεων και παραδόσεων») και κωδικό αριθμό 2018-1-IT02-KA229-048179_2.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μαθητές Α΄Λυκείου: Ευαγγελία Αναγνωστοπούλου, Κωνσταντίνος Βασιλάκος, Θεόδωρος Βασιλείου, Αλθέα Γκόγκα, Ίλια Ζαμπέλλα, Ιωάννης Πανταζής.
Επόπτριες καθηγήτριες ERASMUS/.Π.Σ.Π.Α.: Μαρίνα Γούβαλη, Αγγελική Παπασπύρου, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Π.Σ.Π.Α.
Συντονίστρια ERASMUS για το Π.Σ.Π.Α: Κατερίνα Κυριακού
Νόμιμη εκπρόσωπος ERASMUS για το Π.Σ.Π.Α. η Διευθύντρια: Ελένη Δανίλη.
Έρευνα, σύνταξη κειμένων, σκίτσα-φωτογραφίες : από τους μαθητές/τριες της ομάδας.
Επιμέλεια έκδοσης: Αγγελική Παπασπύρου, Μαρίνα Γούβαλη.
Σχεδιασμός τεύχους: Aλέξανδρος Γαγγάδης.
Ακολουθείστε το Σϋνδεσμο για να δείτε όλες τις εργασίες που που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος
και απεικονίζουν την άριστη συνεργασία μεταξύ των εταίρων.
Ακολουθείστε το Σϋνδεσμο για να δείτε το τελικό εγχειρίδιο του Προγράμματος.
Πρόγραμμα Comenius (2013 – 2015)
Τhe Memory Room of our Identity: Our Museums
Η Ιστοσελίδα του