Ευρετήριο Άρθρου

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2018-2019

 

ΔΡΑΣΗ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων σε συνεργασία με το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις των Νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Α.&Π. Κυριακού και το Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας διοργανώνουν Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών και τη σημασία της Εθελοντικής Προσφοράς.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 και ώρες 10.00-13.00 στο Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο).

Το σχολείο μας θα συμμετέχει με ομάδα μαθητών που θα ενημερώνει το κοινό και παράλληλα θα παρουσιάσει την ταινία μικρού μήκους με θέμα τον εθελοντισμό που δημιούργησε ο όμιλος κινηματογράφου κατά το σχολικό έτος 2017-18 (https://youtu.be/mU9q0w3j-oE).

Δελτίο Τύπου

Πρόσκληση

Αφίσσα

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2017-2018

 

 ΔΡΑΣΗ: «Εscape room (δωμάτιο απόδρασης)»

PROJECT

Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός escape room (δωμάτιο απόδρασης) στον χώρο του σχολείου

Λίγο πριν τις εξετάσεις, μια πρωτότυπη δραστηριότητα ήρθε να φέρει στο σχολείο τον ενθουσιασμό και την εκτόνωση μέσω του παιχνιδιού και μάλιστα αυτές τις τελευταίες μέρες που όλοι το έχουμε ανάγκη!


Τι είναι ένα escape room;  Ένα μυστήριο  που διαδραματίζεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο και το οποίο απαιτεί τη διαδοχική επίλυση σειράς γρίφων από μια ομάδα παιχτών μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή στο προτζεκτ ανέλαβαν τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και τέλος τη λειτουργία στο χώρο του σχολείου ενός escape room (δωματίου απόδρασης).

Η ανταπόκρισή τους σε αυτό που ανέλαβαν ήταν εξαιρετική. Δούλεψαν με ζήλο, φαντασία και μεγάλο αίσθημα υπευθυνότητας και συνεργατικότητας προκειμένου να επινοήσουν το θέμα τους, να διαμορφώσουν γύρω από αυτό ένα σενάριο, να καταστρώσουν μια στρατηγική για τον σχεδιασμό του παιχνιδιού, να διαμορφώσουν ανάλογα  τον χώρο, να σχεδιάσουν τους γρίφους και να τους εγκαταστήσουν στον χώρο.

Στη συνέχεια τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου, χωρισμένα σε ομάδες πήραν μέρος στη δραστηριότητα ως παίχτες του παιχνιδιού.

Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε με μικρό badget, αφού πολύ έξυπνα αξιοποιήθηκε ο χώρος του σχολείου. Ωστόσο το escape room που δημιούργησαν τα παιδιά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μάλλον υπερέχει  ως προς την αισθητική, την ποιότητα των γρίφων και την παιδαγωγική αξία.   

Η καινοτόμος δράση, αν και συνδέεται στενά με πολλά γνωστικά αντικείμενα, όπως Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία, Πληροφορική, αποφεύγει τη γνώση που στηρίζεται σε απομνημόνευση και δημιουργεί αυθεντικές συνθήκες προκειμένου οι μαθητές/τριες:

1. Να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και να  εφαρμόσουν τη  μαθηματική λογική σε ανθρωπιστικά αντικείμενα.

2. Να ασκηθούν σε α)παραγωγικούς και επαγωγικούς συλλογισμούς β)επίλυση προβλήματος γ)σκέψη «εκτός πλαισίου».

3. Να ασκήσουν τη φαντασία, την παρατηρητικότητα και τη δημιουργική τους σκέψη.

4. Να καλλιεργήσουν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και να διαμορφώσουν στάσεις και αξίες που ευνοούν την κοινωνικοποίησή τους: ομαδικό πνεύμα, αλληλοβοήθεια, συνεργατικότητα.

5. Να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητες για αυτενέργεια και ενεργό συμμετοχή: υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, επιχειρηματολογία, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.


Η επιτυχία της δραστηριότητας μας ενθαρρύνει να την επαναλάβουμε σε επόμενο χρόνο με την ίδια ή και διαφορετική μορφή.

Συγχαρητήρια στα παιδιά που το υλοποίησαν!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Παπαδαντωνάκη Μαρία, Γλένης Σπύρος, Ξουργιά Πολυξένη

Την υλοποίηση του προτζεκτ (παρουσία των υπεύθυνων  καθηγητών)  ανέλαβε η Γιαμπίλη Ιωάννα Δανάη φιλόλογος-μουσειολόγος.

 

ΔΡΑΣΗ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

5 Μαϊου 2018

Προβολή της Εκδήλωσης στον τύπο:

http://www.skai.gr/news/health/article/372768/ta-peiramatika-sholeia-enimeronoun-gia-tous-dotes-muelou-sto-sudagma/#ixzz5EYP8NGPK

 

 

 

ΔΡΑΣΗ: «Crocus»

Υπεύθυνη Καθηγήτρα: Ε. Κουτσουδάκη

Η Α1 Γυμνασίου του τμήματος της γαλλικής γλώσσας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας γαλλικών κυρίας Ε. Κουτσουδάκη, υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Crocus" σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μοuσείο της Ελλάδος και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα της Ιρλανδiας .

Μέσω του προγράμματος οι μαθητές κλήθηκαν να γνωρίσουν το θέμα του Ολοκαυτώματος, ενισχύοντας τη γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους που προέρχονται από τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις και τη μισαλλοδοξία.

Οι συμμετέχοντες μαθητές φύτεψαν συμβολικά βολβούς κίτρινου κρόκου, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το κίτρινο χρώμα παραπέμπει στο κίτρινο άστρο του Δαβίδ, το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φορούν. Όταν ανθίσουν οι κρόκοι, περίπου στα τέλη Ιανουαρίου και κοντά στη παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν το συμβολισμό τους.


ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2016-2017

 

ΔΡΑΣΗ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Υπεύθυνες Καθηγήτριες για το ΠΣΠΑ: Γούβαλη Μαρίνα, Παπασπύρου Αγγελική, Παπατσίμπα Λαμπρινή, Σκλιάμη Χρυσούλα, Τσούνη Βασιλική

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων σε συνεργασία με το Σχολείο (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις) στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Α.&Π. Κυριακού και με τη στήριξη της Δ.Ε.Π.Π.Σ. διοργανώσαν για το σχολικό έτος 2016-2017 δράση με τίτλο «ΣΧΟΛΕΙΟ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Η δράση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφηκε την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ» για τη θέσπιση Ημέρας αφιερωμένης στον εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και τη Δωρεά Μυελού των Οστών.

Στόχος της δράσης ήταν να προτρέψει τους μαθητές να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς επιστήμονες την στάση τους απέναντι στην εθελοντική προσφορά.

 

     5 Νοεμβρίου 2016

    Πρόγραμμα Ημερίδας

    Προβολή της Ημερίδας στον τύπο:

     http://www.avgi.gr/article/10839/7615612/emerida-gia-ten-ethelontike-aimodosia-sta-scholeia

     http://www.koinwniaenergwnpolitwn.gr/2016/11/blog-post_37.html

     http://www.nhmuseum.gr/el/ekdiloseis/imerida-sholeio-ethelontismos-koinonia/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    3 Μαΐου 2017

    Πρόγραμμα Ημερίδας

    Προβολή της Ημερίδας στον τύπο:

     http://goneisppspa.blogspot.gr/2017/04/blog-post_25.html

     http://www.documentonews.gr/article/kampania-kai-ekdhlwsh-toy-peiramatikoy-sxoleioy-gia-ton-ethelontismo-kai-th-metamosxeysh-myeloy-twn-ostwn

     http://www.protothema.gr/paidi/article/675836/gine-summahos-gia-ti-zoi-enos-paidiou-ekdilosi-gia-ton-ethelodismo-kai-ti-metamosheusi-muelou-ton-oston

     https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/03_05_17episkopisi_tetarti.pdf

 

 

    

 

    11 Νοεμβρίου 2017

    Πρόγραμμα Ημερίδας

    Προβολή της Ημερίδας στον τύπο:

     http://www.kathimerini.gr/934058/article/epikairothta/ellada/ta-protypa-kai-peiramatika-sxoleia-mas-protrepoyn-na-ginoyme-e8elontes-dotes-myeloy-twn-ostwn

     http://www.protothema.gr/greece/article/729141/ekdilosi-ton-protupon-kai-peiramatikon-sholeion-gia-ti-dorea-muelou-ton-oston/

 

 

 

 

 

 

 

 PalaiaVouli2017d

 

27-6-2017

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗ
 
Από το σχολείο στη γειτονιά, από τη γειτονιά στην πόλη.
 
 
pspa1930Η δράση με τον γενικό τίτλο «Από το σχολείο στη γειτονιά, από τη γειτονιά στην πόλη» αναπτύχθηκε σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017 με θεματικούς άξονες αφενός τη γνωριμία των μαθητών/τριών με την ιστορία του σχολικού κτηρίου του Π.Σ.Π.Α. και την ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου, αφετέρου την εφηβική ματιά πάνω στην πόλη και τους ανθρώπους της.
Κύριοι στόχοι της δράσης ήταν η συστηματική συνεργασία μαθητών/τριών διαφόρων ηλικιών, η ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας, η ανάδειξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και δημιουργικότητας, η γνωριμία μας ή/και η συνεργασία με άλλους φορείς και οπωσδήποτε η διαρκής (ανα)τροφοδότηση των μαθημάτων της Ν. Γλώσσας και της Ν. Λογοτεχνίας από την εμπειρία του σχολείου και της πόλης.
Κάθε Παρασκευή μεσημέρι ανοίγαμε και ένα νέο παράθυρο στο παρελθόν και στην Αθήνα:
Ξεκινήσαμε με την ιστορία του σχολείου (1929-) και συνεχίσαμε με εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, από τη Δεξαμενή και τις παρυφές του Λυκαβηττού μέχρι τα Κουντουριώτικα, αναζητώντας ίχνη του παρελθόντος από τον Μεσοπόλεμο και έπειτα, φωτογραφίζοντας και συζητώντας. Απολαύσαμε τις θεάσεις της πόλης από τον Λυκαβηττό και, με τη συνεργασία της MONUMENTΑ, ασκηθήκαμε στην καταγραφή κτηρίων στα γύρω από το σχολείο οικοδομικά τετράγωνα. Μαζί με τη ΜΟΝUΜΕΝΤΑ επίσης, ερευνήσαμε την ιστορία του διδακτηρίου του Π.Σ.Π.Α. μέσα από τα σχέδια της αρχικής αρχιτεκτονικής μελέτης και των μεταγενέστερων προσθηκών και αποτυπώσεων, τα οποία απόκεινται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αρχείο Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΥΠ.Ε.Π.Θ., αρ. ευρετηρίου 1088). Η δράση ολοκληρώθηκε συμβολικά με τη συμμετοχή μας στην αλληλεπιδραστική performance της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου «Δοκιμή για μια ανέφικτη συνέλευση» (Ινστιτούτο Goethe, εκδηλώσεις «Α propos documenta14», 19/5/2017), με την οποία «ανοιχτήκαμε» στην πόλη και μοιραστήκαμε αλλιώς τα βιώματά μας με τους συμπολίτες μας.
Στις συναντήσεις της Παρασκευής συμμετείχαν σταθερά δεκατρείς μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου, έξι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου και έξι μαθητές/τριες της Α΄ Λυκείου. Οι μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου τροφοδοτούσαν τακτικά με νέες εντυπώσεις από την πόλη τη Λέσχη Ανάγνωσης που οργανώσαμε και στα δύο τμήματα αυτής της τάξης με το γενικό θέμα «Οι έφηβοι στην πόλη, η πόλη των εφήβων». ΑΦΙΣΑ
Παράλληλα συνέβαλλαν στην εκπαιδευτική διαδικασία με τις πληροφορίες τους για το σχολείο, καθώς ένα μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήσαμε φέτος στο μάθημα της Ν. Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου προήλθε από το ιστορικό αρχείο του Π.Σ.Π.Α. (φωτογραφίες μαθητών και σχολικών εκδηλώσεων του Μεσοπολέμου, υλικό από τα διάφορα διοικητικά Βιβλία του σχολείου και συνεντεύξεις με απόφοιτους του Π.Σ.Π.Α.).
Η ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου διάβασε μυθιστορήματα της γενιάς του ’30 και παρουσίασε τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της εγκατάστασης των προσφύγων στην αττική γη λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος της δράσης μας με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα Κουντουριώτικα της Αθήνας και τα ξύλινα παραπήγματα της Τούμπας Θεσσαλονίκης. Προσφυγική εγκατάσταση και πολιτικό παρασκήνιο» (υπεύθυνοι καθηγητές: Ανδριώτης-Κυριακού).
Παράλληλα, η ομάδα της Α΄ Λυκείου μετέφερε την εμπειρία της σε όσους μαθητές είχαν επιλέξει το πρότζεκτ «Η γειτονιά του σχολείου μου: το Κολωνάκι τότε και σήμερα» (Α΄ Λυκείου, α΄ τετράμηνο, επόπτρια: Διονυσία Τζακώστα).
 
  Κατερίνα Κυριακού, φιλόλογος
 
  *Φωτογραφία του ΠΣΠΑ, δεκαετία 1930. Αναπαραγωγή από γυάλινη πλάκα (Γ.Α.Κ. Αρχείο Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΥΠ.Ε.Π.Θ., ΦΑ 47)
 Ευχαριστούμε τη MONUMENTΑ για τη συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματός της «Τεκμηρίωση και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» (www.monumenta.org και www.docathens.org), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (www.gak.gr), τη Τζένη Μαρκέτου για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στην εκδήλωσή της και το Ινστιτούτο Goethe για τη φιλοξενία. Tέλος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη χρηματοδότηση της αφίσας (σχεδιασμός-εκτέλεση: Α. Γάσπαρης) καθώς και του αναμνηστικού διπτύχου (σε μια ιδέα της Σ. Ξυναριανού και τελική σύνθεση-εκτέλεση του Α. Γάσπαρη) που διανεμήθηκε σε όσους μαθητές πήραν μέρος στην «εξερεύνηση» του σχολείου.
 
Συνολική παρουσίαση της δράσης ΚΛΙΚ εδώ
 Για τη συνεργασία Π.Σ.Π.Α.- MONUMENTA εδώ
Η αφίσα της συνεργασίας εδώ
Το πόστερ "εξερεύνησης" του σχολείου εδώ
 Για τη συμμετοχή του Π.Σ.Π.Α. στη "Νύχτα Αισθητικής και Φιλοσοφίας" (περφόρμανς της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου εδώ.
 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗ
Από το σχολείο στη γειτονιά, από τη γειτονιά στην πόλη

Πολύπτυχο δράσεων με κεντρικό θέμα το σχολείο μας και την πόλη, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Β΄ Γυμνασίου-Β΄Λυκείου και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή μετά το πέρας των μαθημάτων και έως τις 15:30μ.μ. Επόπτρια: Κατερίνα Κυριακού, φιλόλογος, δρ Ιστορίας της Τέχνης.

Δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά και βιωματικά θα γνωρίσουμε την ιστορία του σχολείου μας και τη θέση του κτηρίου του στο τοπίο της Αθήνας (για την Α΄ Λυκείου σε συνεργασία με την καθηγήτρια των Αγγλικών κα Τζακώστα)ˑ θα συναντήσουμε συγγραφείς στο βιβλιοπωλείο «επί λέξει» (Ακαδημίας 32) και θα μιλήσουμε μαζί τους για την Αθήνα των εφήβων ˑ θα περπατήσουμε (σ)τις γειτονιές στους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα γνωρίσουμε την καθημερινότητα της πόλης μας άλλοτε και τώρα σε συνεργασία με τη MONUMENTA (www.monumenta.org). Στους απώτερους στόχους μας συγκαταλέγονται αφενός η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ μαθητών διαφόρων ηλικιών, αφετέρου η ενθάρρυνση των μαθητών για μια πιο προσωπική «ανακάλυψη» της πόλης.

Ενδεικτικές δράσεις:

  • Εργαστήρι φιλαναγνωσίας (Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου).
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα της MONUMENTA για την καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα (Β΄ Γυμνασίου-Β΄ Λυκείου).
  • Διασχολική δράση με το 18ο Γ.Ε.Λ. Θεσσαλονίκης «Εμμανουήλ Κριαράς» (Α΄ και Β΄ Λυκείου, Μάρτιος-Απρίλιος 2017).

athens19001