Ευρετήριο Άρθρου

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2023-2024

Δράση, ΑΠΛΩΝΩ ΕΥΤΥΧΙΑ, Φλόγα ,Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια

Το ΠΣΠΑ είναι το πρώτο σχολείο που συμμετέχει  στη δράση της @floga_1982 ενιαία ως δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο.
Στις 11/04/2024, παιδιά του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου βρέθηκαν μαζί με κοινό στόχο να απλώσουν ευτυχία. Από 6 έως 18 χρονών, αδέρφια, φίλοι, αλλά και άγνωστοι μεταξύ τους μαθητές, συνεργάστηκαν και ζωγράφισαν τι σημαίνει για αυτούς ευτυχία. Πέρα από το γνωστικό, μας ενδιαφέρει οι μαθητές μας να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και τις ψυχοκοινωνικές τους δεξιότητες. Ο σύλλογος καθηγητων του Γυμνασίου-Λυκείου με πλήθος δράσεων προσπαθεί να μεταδώσει αξίες στους μαθητές. 
Ο κουμπαράς που φτιάξαμε στο σχολείο μας, ήδη έχει πολλές προσφορές. Μέχρι την Δευτέρα θα είναι στο γραφείο των καθηγητών στον 1ο όροφο. Πολύ συγκινηθήκαμε με την πρωτοβουλία του δεκαπενταμελούς του Γυμνασίου να δωρίσουν στην @floga_1982 ένα πολύ μεγάλο ποσό από το ταμείο τους.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων θα καταθέσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί στο λογαριασμό της φλόγας. Ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την προσφορά των t-shirts και των χρωμάτων και προσωπικά την κ. Κτόρου που στάθηκε αρωγός από την πρώτη στιγμή.
Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές, τον σύλλογο δασκάλων του δημοτικού και τον σύλλογο καθηγητών. Επίσης ευχαριστούμε τον Μάρι, schoolmarius που είναι υπεύθυνος για την δράση πανελλαδικά και μας τίμησε με την παρουσία του. Η ισχύς εν τη ενώσει!
Υγεία, ευτυχία και ειρήνη για όλους.
 

 

 

Συμμετοχή ομάδας εθελοντών του Σχολείου μας στον 12ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Ομάδα εθελοντών του σχολείου μας συμμετείχε στον 12ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/3/2024. 

Οι εθελοντές μας απασχολήθηκαν σε σταθμό τροφοδοσίας της διαδρομής του Ημιμαραθωνίου (Φωκιανός και Παναθηναϊκό Στάδιο). Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, από νωρίς το πρωί, ετοίμασαν το σταθμό και διένειμαν χιλιάδες νερά στους δρομείς. Με υπομονή και ενθουσιασμό περίμεναν μέχρι και τον τελευταίο αθλητή και συνέβαλαν για μία ακόμη φορά στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Συνολικά συμμετείχαν 20 μαθητές/τριες (ΑΡΣΕΝΗ ΑΘΗΝΑ, ΗΛΙΑΔΗ ΑΓΑΠΗ, ΠΑΤΕΛΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑ (Δ1), ΗΛΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΜΕΤΑΞΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΠΑΤΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΟΥΡΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ, (Δ2), ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΣ,ΓΚΟΥΒΗ ΣΟΦΙΑ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΝΕΦΕΛΗ, ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ, ΣΑΡΡΗ ΕΡΑΤΩ (Ε1), ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ, ΜΠΕΡΑΤΗ ΜΥΡΤΩ, ΝΟΜΙΚΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΠΡΟΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΙΚΗ (Ε2)). 

 

Συνοδοί στη δράση τους ήταν οι Καθηγήτριες Γούβαλη Μαρίνα και Παπασπύρου Αγγελική.

Συμμετοχή ομάδας εθελοντών του Σχολείου μας στον 40ο Μαραθώνιο της Αθήνας

Ομάδα εθελοντών του σχολείου μας συμμετείχε στον 40ο Μαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/11/2023. 

Οι εθελοντές μας απασχολήθηκαν στο σταθμό απονομής των μεταλλίων του Μαραθωνίου δρόμου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Για περισσότερες από 5 ώρες οι μαθητές και οι μαθήτριές μας απένειμαν περισσότερα από 15.000 μετάλλια ζώντας μαζί με τους αθλητές τη χαρά του τερματισμού του Μαραθωνίου στην Αυθεντική διαδρομή. Με συγκίνηση και ενθουσιασμό μοιραστήκαμε μοναδικές ιστορίες ζωής και ευχαριστούμε τους μαθητές μας γιαυτό.

Συνολικά συμμετείχαν 32 μαθητές/τριες (ΗΛΙΑΔΗ ΑΓΑΠΗ, ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΑΝΝΑ, ΠΑΒΗ ΛΥΔΙΑ, ΠΑΤΕΛΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑ (Δ1), ΗΛΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΜΕΤΑΞΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΠΑΤΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΑΡΑΖΗΣ ΜΑΝΟΣ, ΤΟΥΡΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ, ΤΣΕΝΤΣΕΡΗ ΑΜΑΛΙΑ, ΤΣΙΤΣΙΒΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ (Δ2), ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΦΑΝΗΣ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΣ, ΣΑΡΡΗ ΕΡΑΤΩ (Ε1), ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ, ΜΠΕΡΑΤΗ ΜΥΡΤΩ, ΝΟΜΙΚΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΠΡΟΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΟΡΩΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΙΚΗ, ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (Ε2), ZHANG CRISTINA, ΒΑΣΙΛΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΜΥΡΤΟΛΛΑΡΙ ΜΕΛΙΝΑ, ΝΤΡΟΥΡΗ ΣΥΛΙΑ, ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ (ΣΤ2)).

Συνοδοί στη δράση τους ήταν οι Καθηγήτριες Γούβαλη Μαρίνα και Παπασπύρου Αγγελική.

10 Οκτωβρίου 2023

Συμμετοχή του ΠΣΠΑ στην Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για το ΕΥ»

Το ΠΣΠΑ συμμετείχε στην Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία  «Τρέχω για το ΕΥ» που διοργανώθηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το σύνθημα του σχολείου μας ήταν: ΕΥαγωνιστές, ΕΥσυμμαθητές και ΕΥτυχεροί που τρέχουμε κι εμεις!

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας (226 από τους 259 - 87%) έτρεξαν ο καθένας για 7' και κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε περισσότερα από 250 χιλιόμετρα!!!

Μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές όλων των σχολείων ΕΔΩ.

Το βίντεο της συμμετοχής μας μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

 

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Επιτροπής βράβευσης των σχολικών μονάδων θα αναρτηθούν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://gga.gov.gr/component/content/article/253-beactive/1789-beactive-hellas

26/9/2023

EUROPEAN DAY OF LANGUAGES – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

 

Τα τμήματα Αγγλικών Γ΄1, Γ΄2, Δ΄1, Δ΄2 και Ε΄2 με διδάσκουσα την κα Δ. Τζακώστα

γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26/9)

δημιουργώντας βίντεο, παρουσιάσεις σε ppt, συννεφόλεξα και αφίσες

σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τη σπουδαιότητα της πολυγλωσσίας και της γλωσσομάθειας.

Πατώντας εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που συγκεντρώνει τις εργασίες τους.

PagkHmGlwsswn

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2022-2023

Συμμετοχή ομάδας εθελοντών του Σχολείου μας στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Ομάδα εθελοντών του σχολείου μας συμμετείχε στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/03/2023. 

Οι εθελοντές μας απασχολήθηκαν στο σταθμό τροφοδοσίας του Ημιμαραθωνίου (Πλατεία Κλαυθμώνος). Συνολικά συμμετείχαν 19 μαθητές/τριες (ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΣ, ΓΚΟΥΒΗ ΣΟΦΙΑ, (Δ1), ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ, ΜΠΕΡΑΤΗ ΜΥΡΤΩ, ΠΡΟΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΟΡΩΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΙΚΗ (Δ2), ΓΛΕΝΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΒΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ (Ε1), ΒΑΣΙΛΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΜΥΡΤΟΛΛΑΡΙ ΜΕΛΙΝΑ, ΝΤΡΟΥΡΗ ΣΥΛΙΑ , ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ, ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ, ΦΩΤΗΣ, ΣΥΡΙΓΟΥ ΔΑΝΑΗ, ΣΥΡΙΓΟΥ ΜΥΡΤΩ, ΤΟΛΙΟΣ-ΔΟΛΙΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ, ZHANG CHRISTINA (Ε2)). Συνοδοί στη δράση τους ήταν οι Καθηγήτριες Γούβαλη Μαρίνα και Παπασπύρου Αγγελική.

Συμμετοχή ομάδας εθελοντών του Σχολείου μας στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας

Ομάδα εθελοντών του σχολείου μας συμμετείχε στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13/11/2022. 

Οι εθελοντές μας απασχολήθηκαν στο σταθμό συγκέντρωσης του του ρουχισμού του δρόμου 5χλμ.. Συνολικά συμμετείχαν 20 μαθητές/τριες (ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΣ, ΓΚΟΥΒΗ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ (Δ1), ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ, ΜΠΕΡΑΤΗ ΜΥΡΤΩ, ΝΟΜΙΚΟΥ ΒΕΡΟΝΙΚΑ, ΠΡΟΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΟΡΩΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Δ2), ΖΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗ-ΕΛΕΝΗ, ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ, ΜΑΡΙΩΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ, ΠΑΒΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ (Ε1), ΒΑΣΙΛΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΝΤΡΟΥΡΗ ΣΥΛΙΑ , ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ, ΦΩΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΤΟΛΙΟΣ-ΔΟΛΙΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ (Ε2)). Συνοδοί στη δράση τους ήταν οι Καθηγήτριες Γούβαλη Μαρίνα και Παπασπύρου Αγγελική.

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2021-2022

Συμμετοχή ομάδας εθελοντών του Σχολείου μας στον 10ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Ομάδα εθελοντών του σχολείου μας συμμετείχε στον 10ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20/03. 

Οι εθελοντές μας απασχολήθηκαν σε σταθμό τροφοδοσίας του Ημιμαραθωνίου όπου εμψύχωναν του δρομείς και μοίραζαν νερά και ισοτονικά ποτά. Ειδικά στη συγκεκριμένη διοργάνωση οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, γεγονός που κατέστησε την προσφορά των μαθητών μας ακόμη πιο σημαντική, κάτι που αναγνωρίστηκε από τους διοργανωτές αλλά και τους δρομείς. Συνολικά συμμετείχαν 12 μαθητές/τριες (Βάσιλα Ιωάννα, Γλεντή Μαρία, Μαριώρα Φραγκίσκη, Πραγιάννης Ηλίας, Σταυροπούλου Ελένη, Τόλιος Ορέστης, Ντρούρη Σϊλια, Χοτζάι Γκρεσίντα, Σουλιμιώτης Φώτης, Ιωσήφ Αχιλλέας, Καρανικόλα Ρενάτα, Γεωργαντοπούλου Βάγια). Συνοδοί στη δράση τους ήταν οι Καθηγήτριες Γούβαλη Μαρίνα και Παπασπύρου Αγγελική.

 

 

Συμμετοχή ομάδας εθελοντών του Σχολείου μας στον 38ο Μαραθώνιο της Αθήνας

 

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2019-2020

 

ΔΡΑΣΗ: Εκπόνηση προγράμματος «Partageons tous ensemble la passion des JO» των μαθητών της Α Γυμνασίου των τμημάτων της Γαλλικής Γλώσσας

Οι μαθητές της Α τάξης του Γυμνασίου των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας, συμμετέχoυν  σε πρόγραμμα που εκπονεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Γαλλική Πρεσβεία  με στόχο:

—        να μοιραστούν οι Έλληνες και οι Γάλλοι μαθητές τις αξίες των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών αγώνων

—        να ανταλλάξουν την εμπειρία και την καθημερινή σχολική τους ζωή, αφενός οι μαθητές οι οποίοι ζουν στην κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων, την Ελλάδα, και αφετέρου, οι μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται να υποδεχθούν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στην πόλη τους, το Παρίσι.

—        να γνωρίσουν την αθλητική πορεία Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές μας, την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 μετέβησαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και γνώρισαν Έλληνες Ολυμπιονίκες μας, με τους οποίους έπαιξαν μπάσκετ και βόλεϊ. Στη συνέχεια, μίλησαν μαζί τους για την αξία των Ολυμπιακών αγώνων ενώ στο τέλος, επισκέφθηκαν το μουσείο του Παναθηναϊκού Σταδίου.

 

ΔΡΑΣΗ:  "Quoi de neuf?" 

Στο πλαίσιο του μαθήματος της γαλλικής γλώσσας στο Λύκειο, οι μαθητές συντάσσουν και εκδίδουν ηλεκτρονικά μηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης με τον τίτλο "Quoi de neuf?"
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

ΔΡΑΣΗ:  Συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης της περιφέρειας Hangzhou Xiacheng

Ομάδα 28 Κινέζων εκπαιδευτικών ανθρωπιστικών μαθημάτων επισκέφθηκε το Σχολείο μας την εβδομάδα 14-18/10/2019, ύστερα από αίτημα που απηύθυνε το Γραφείο Εκπαίδευσης της περιφέρειας Hangzhou Xiacheng, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με το ρόλο και τον τρόπο διδασκαλίας των ανθρωπιστικών σπουδών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Οι επισκέπτες, που συνοδεύονταν από επίσημο διερμηνέα, έγιναν δεκτοί από τη Διευθύντρια και ξεναγήθηκαν από τον Όμιλο Ιστορικού Αρχείου Π.Σ.Π.Α. στην προσωρινή έκθεση αρχειακού υλικού στον 1ο όροφο και στο Εποπτείο-Βιβλιοθήκη. Ακολούθως, για δύο ημέρες, παρακολούθησαν μαθήματα Λυκείου ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (Αρχαία και Ιστορία).
 
 

ΔΡΑΣΗ: ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2019

Οι μαθητές του Πειραματικού σχολείου του Πανεπιστήμιου Αθηνών συμμετέχουν για 6η συνεχή χρονιά στη βραδιά του Ερευνητή.

Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ οι μαθητές προσκάλεσαν τους επισκέπτες για να διαπιστώσουν πόσο κοντά στους μικρούς μαθητές μπορεί να βρεθεί η σύγχρονη επιστήμη και έρευνα και πόσο η μεθοδολογία της μπορεί να γίνει κτήμα τους μεταμορφώνοντας τους σε ¨μικρούς ερευνητές¨.

Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι

από τη Β Λυκείου: Σταμελλου Εμμανουέλα, Πρόνιος Βασίλειος, Μπροκβτς Στέφανος, Διαβολίτσης Παναγιώτης, Γλεντής Γιώργος, Κρητικού Γεωργία

από την Α Λυκείου: Κούτρα Παναγιώτα, Κωνσταντοπούλου Εμμανουέλα, Αναγνωστοπούλου Εύη

από τη Β Γυμνασίου: Δελλόπουλος Δημήτρης, Ασημογιώργος Αναστάσιος, Ιωάννου Βάλια

Δείτε εδώ αναλυτικά την παρουσία των μαθητών/τριών μας.

 

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2018-2019

 

ΔΡΑΣΗ: Aδελφοποίηση του Π.Σ.Π.Α. με το Liceum Ogolnoksztalcace nr XII στο Wroclkaw

«Η ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΕΣΜΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ»

Επίσκεψη στο Λύκειο του Βρότσλαβ

 

 Βίντεο από την επίσκεψη

 

ΔΡΑΣΗ: «Οι έφηβοι μάς συστήνουν τα αρχαία θέατρα»

Εργαστήριο για οργανωμένη ομάδα σχολείου σε συνεργασία με το «Διάζωμα» και τις εκδόσεις Πατάκη

Φάση Α’

Στις 26 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του μήνα Εφηβείας των εκδόσεων Πατάκη, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Ακαδημίας 65) η πρώτη φάση της δράσης «Οι έφηβοι μάς συστήνουν αρχαία θέατρα» σε συνεργασία  με το ΔΙΑΖΩΜΑ (http://www.diazoma.gr/generationd/#/post/-LnXDs0j0H45vY7G5yvW). Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του εργαστηρίου ήταν ο κ. Δ. Χατζηπλής, υπεύθυνος εκδηλώσεων παιδικού και εφηβικού βιβλίου των εκδόσεων Πατάκη και η κα Μαίρη Μπελογιάννη, υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου και της Β΄Λυκείου Π.Σ.Π.Α., με συνοδούς τις διδάσκουσες Αρχαίο Δράμα φιλολόγους κυρίες Κυριακού και Ξουργιά, γνώρισαν τις ποικίλες δράσεις του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ από την αρχαιολόγο  Μαρία Κουρασάνη, άκουσαν πώς μεταφέρεται  ένα ιστορικό γεγονός σε κόμικ από την αρχαιολόγο-συγγραφέα Κατερίνα Σέρβη και είχαν μια πρώτη γνωριμία με το αρχαίο θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως στη Ν. κλιτύ της Ακρόπολης μέσα από την παρουσίαση του αρχιτέκτονα και αναστηλωτή του θεάτρου, κ. Κωνσταντίνο Μπολέτη.

Κατόπιν οι μαθητές/μαθήτριες εργάστηκαν σε ομάδες και παρουσίασαν επί τόπου τις ιδέες τους για το πώς θα μπορούσαν να κάνουν γνωστό το θέατρο του Διονύσου τόσο στους συμμαθητές τους, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» , όσο και στο ευρύτερο κοινό.


Φάση Β’ 

Στις 19 Μαρτίου 2019, ημέρα  Τρίτη και ώρα 11.30 π.μ.-14.00 μ.μ.,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου «Οι έφηβοι μάς συστήνουν τα αρχαία θέατρα».

Δεκαέξι μαθητές-ξεναγοί από την Γ΄Γυμνασίου και τη Β΄Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με συνοδούς τις καθηγήτριες Κυριακού και  Ξουργιά, παρουσία και του κ.  Δικαίου Χατζηπλή  των εκδόσεων Πατάκη, ξεναγήθηκαν από τον αρχιτέκτονα και αναστηλωτή του  θεάτρου  και μέλος του Δ.Σ. του Διαζώματος, κ. Κων/νο  Μπολέτη στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, με έμφαση στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου και στο χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου.

Ο κ. Μπολέτης παρουσίασε  στους μαθητές του Π.Σ.Π.Α. τα μέρη, τις 
αρχιτεκτονικές φάσεις και τις χρήσεις του διονυσιακού θεάτρου και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών που αφορούσαν τη δική του συμβολή  στη διάσωση και ανάδειξη του μνημείου, καθώς και την κοπιαστική καθημερινότητά του. Οι παρατηρήσεις του σχετικά με την εξέλιξη της μορφής του διονυσιακού θεάτρου διευκόλυναν τις συνοδούς καθηγήτριες να διευκρινίσουν επί τόπου πτυχές της διδασκαλίας του αρχαίου δράματος κατά την την ελληνορρωμαϊκή αρχαιότητα και πρόσφεραν στους μαθητές πλούσιο υλικό για να σχεδιάσουν την κεντρική δραστηριότητα της δικής τους ξενάγησης προς τους συμμαθητές τους.

 

Φάση Γ’

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με βιωματική ξενάγηση-κυνήγι θησαυρού στο Θέατρο του Διονύσου που σχεδίασαν και εφάρμοσαν σε συμμαθητές τους εννέα μαθήτριες της Γ΄Γυμνασίου στις 22/5/2019.

Αναλυτικά η δράση του Π.Σ.Π.Α. παρουσιάζεται στην πλατφόρμα του Διαζώματος Generation D η οποία δημιουργήθηκε για τη φιλοξενία και προβολή εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία με όχημα τα αρχαία θέατρα, ωδεία και στάδια.

 

Κατερίνα Κυριακού – Ξένια Ξουργιά

Το εκπαιδευτικό υλικό για τη βιωματική ξενάγηση εδώ

Φωτογραφίες (φάση Β’ και Γ’)  από τον μαθητή της Β΄Λυκείου Π.Σ.Π.Α. Τρύφωνα Παπατριανταφύλλου.

 

 

ΔΡΑΣΗ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων σε συνεργασία με το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις των Νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Α.&Π. Κυριακού και το Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας διοργανώνουν Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών και τη σημασία της Εθελοντικής Προσφοράς.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 και ώρες 10.00-13.00 στο Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο).

Το σχολείο μας θα συμμετέχει με ομάδα μαθητών που θα ενημερώνει το κοινό και παράλληλα θα παρουσιάσει την ταινία μικρού μήκους με θέμα τον εθελοντισμό που δημιούργησε ο όμιλος κινηματογράφου κατά το σχολικό έτος 2017-18 (https://youtu.be/mU9q0w3j-oE).

Δελτίο Τύπου

Πρόσκληση

Αφίσσα

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2017-2018

 

 ΔΡΑΣΗ: «Εscape room (δωμάτιο απόδρασης)»

PROJECT

Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός escape room (δωμάτιο απόδρασης) στον χώρο του σχολείου

Λίγο πριν τις εξετάσεις, μια πρωτότυπη δραστηριότητα ήρθε να φέρει στο σχολείο τον ενθουσιασμό και την εκτόνωση μέσω του παιχνιδιού και μάλιστα αυτές τις τελευταίες μέρες που όλοι το έχουμε ανάγκη!


Τι είναι ένα escape room;  Ένα μυστήριο  που διαδραματίζεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο και το οποίο απαιτεί τη διαδοχική επίλυση σειράς γρίφων από μια ομάδα παιχτών μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή στο προτζεκτ ανέλαβαν τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και τέλος τη λειτουργία στο χώρο του σχολείου ενός escape room (δωματίου απόδρασης).

Η ανταπόκρισή τους σε αυτό που ανέλαβαν ήταν εξαιρετική. Δούλεψαν με ζήλο, φαντασία και μεγάλο αίσθημα υπευθυνότητας και συνεργατικότητας προκειμένου να επινοήσουν το θέμα τους, να διαμορφώσουν γύρω από αυτό ένα σενάριο, να καταστρώσουν μια στρατηγική για τον σχεδιασμό του παιχνιδιού, να διαμορφώσουν ανάλογα  τον χώρο, να σχεδιάσουν τους γρίφους και να τους εγκαταστήσουν στον χώρο.

Στη συνέχεια τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου, χωρισμένα σε ομάδες πήραν μέρος στη δραστηριότητα ως παίχτες του παιχνιδιού.

Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε με μικρό badget, αφού πολύ έξυπνα αξιοποιήθηκε ο χώρος του σχολείου. Ωστόσο το escape room που δημιούργησαν τα παιδιά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μάλλον υπερέχει  ως προς την αισθητική, την ποιότητα των γρίφων και την παιδαγωγική αξία.   

Η καινοτόμος δράση, αν και συνδέεται στενά με πολλά γνωστικά αντικείμενα, όπως Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία, Πληροφορική, αποφεύγει τη γνώση που στηρίζεται σε απομνημόνευση και δημιουργεί αυθεντικές συνθήκες προκειμένου οι μαθητές/τριες:

1. Να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και να  εφαρμόσουν τη  μαθηματική λογική σε ανθρωπιστικά αντικείμενα.

2. Να ασκηθούν σε α)παραγωγικούς και επαγωγικούς συλλογισμούς β)επίλυση προβλήματος γ)σκέψη «εκτός πλαισίου».

3. Να ασκήσουν τη φαντασία, την παρατηρητικότητα και τη δημιουργική τους σκέψη.

4. Να καλλιεργήσουν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και να διαμορφώσουν στάσεις και αξίες που ευνοούν την κοινωνικοποίησή τους: ομαδικό πνεύμα, αλληλοβοήθεια, συνεργατικότητα.

5. Να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητες για αυτενέργεια και ενεργό συμμετοχή: υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, επιχειρηματολογία, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.


Η επιτυχία της δραστηριότητας μας ενθαρρύνει να την επαναλάβουμε σε επόμενο χρόνο με την ίδια ή και διαφορετική μορφή.

Συγχαρητήρια στα παιδιά που το υλοποίησαν!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Παπαδαντωνάκη Μαρία, Γλένης Σπύρος, Ξουργιά Πολυξένη

Την υλοποίηση του προτζεκτ (παρουσία των υπεύθυνων  καθηγητών)  ανέλαβε η Γιαμπίλη Ιωάννα Δανάη φιλόλογος-μουσειολόγος.

 

ΔΡΑΣΗ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

5 Μαϊου 2018

Προβολή της Εκδήλωσης στον τύπο:

http://www.skai.gr/news/health/article/372768/ta-peiramatika-sholeia-enimeronoun-gia-tous-dotes-muelou-sto-sudagma/#ixzz5EYP8NGPK

 

 

 

ΔΡΑΣΗ: «Crocus»

Υπεύθυνη Καθηγήτρα: Ε. Κουτσουδάκη

Η Α1 Γυμνασίου του τμήματος της γαλλικής γλώσσας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας γαλλικών κυρίας Ε. Κουτσουδάκη, υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Crocus" σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μοuσείο της Ελλάδος και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα της Ιρλανδiας .

Μέσω του προγράμματος οι μαθητές κλήθηκαν να γνωρίσουν το θέμα του Ολοκαυτώματος, ενισχύοντας τη γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους που προέρχονται από τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις και τη μισαλλοδοξία.

Οι συμμετέχοντες μαθητές φύτεψαν συμβολικά βολβούς κίτρινου κρόκου, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το κίτρινο χρώμα παραπέμπει στο κίτρινο άστρο του Δαβίδ, το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φορούν. Όταν ανθίσουν οι κρόκοι, περίπου στα τέλη Ιανουαρίου και κοντά στη παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν το συμβολισμό τους.


ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  2016-2017

 

ΔΡΑΣΗ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Υπεύθυνες Καθηγήτριες για το ΠΣΠΑ: Γούβαλη Μαρίνα, Παπασπύρου Αγγελική, Παπατσίμπα Λαμπρινή, Σκλιάμη Χρυσούλα, Τσούνη Βασιλική

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων σε συνεργασία με το Σχολείο (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις) στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Α.&Π. Κυριακού και με τη στήριξη της Δ.Ε.Π.Π.Σ. διοργανώσαν για το σχολικό έτος 2016-2017 δράση με τίτλο «ΣΧΟΛΕΙΟ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Η δράση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφηκε την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ» για τη θέσπιση Ημέρας αφιερωμένης στον εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και τη Δωρεά Μυελού των Οστών.

Στόχος της δράσης ήταν να προτρέψει τους μαθητές να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς επιστήμονες την στάση τους απέναντι στην εθελοντική προσφορά.

 

     5 Νοεμβρίου 2016

    Πρόγραμμα Ημερίδας

    Προβολή της Ημερίδας στον τύπο:

     http://www.avgi.gr/article/10839/7615612/emerida-gia-ten-ethelontike-aimodosia-sta-scholeia

     http://www.koinwniaenergwnpolitwn.gr/2016/11/blog-post_37.html

     http://www.nhmuseum.gr/el/ekdiloseis/imerida-sholeio-ethelontismos-koinonia/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    3 Μαΐου 2017

    Πρόγραμμα Ημερίδας

    Προβολή της Ημερίδας στον τύπο:

     http://goneisppspa.blogspot.gr/2017/04/blog-post_25.html

     http://www.documentonews.gr/article/kampania-kai-ekdhlwsh-toy-peiramatikoy-sxoleioy-gia-ton-ethelontismo-kai-th-metamosxeysh-myeloy-twn-ostwn

     http://www.protothema.gr/paidi/article/675836/gine-summahos-gia-ti-zoi-enos-paidiou-ekdilosi-gia-ton-ethelodismo-kai-ti-metamosheusi-muelou-ton-oston

     https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/03_05_17episkopisi_tetarti.pdf

 

 

    

 

    11 Νοεμβρίου 2017

    Πρόγραμμα Ημερίδας

    Προβολή της Ημερίδας στον τύπο:

     http://www.kathimerini.gr/934058/article/epikairothta/ellada/ta-protypa-kai-peiramatika-sxoleia-mas-protrepoyn-na-ginoyme-e8elontes-dotes-myeloy-twn-ostwn

     http://www.protothema.gr/greece/article/729141/ekdilosi-ton-protupon-kai-peiramatikon-sholeion-gia-ti-dorea-muelou-ton-oston/

 

 

 

 

 

 

 

 PalaiaVouli2017d

 

27-6-2017

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗ
 
Από το σχολείο στη γειτονιά, από τη γειτονιά στην πόλη.
 
 
pspa1930Η δράση με τον γενικό τίτλο «Από το σχολείο στη γειτονιά, από τη γειτονιά στην πόλη» αναπτύχθηκε σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017 με θεματικούς άξονες αφενός τη γνωριμία των μαθητών/τριών με την ιστορία του σχολικού κτηρίου του Π.Σ.Π.Α. και την ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου, αφετέρου την εφηβική ματιά πάνω στην πόλη και τους ανθρώπους της.
Κύριοι στόχοι της δράσης ήταν η συστηματική συνεργασία μαθητών/τριών διαφόρων ηλικιών, η ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας, η ανάδειξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και δημιουργικότητας, η γνωριμία μας ή/και η συνεργασία με άλλους φορείς και οπωσδήποτε η διαρκής (ανα)τροφοδότηση των μαθημάτων της Ν. Γλώσσας και της Ν. Λογοτεχνίας από την εμπειρία του σχολείου και της πόλης.
Κάθε Παρασκευή μεσημέρι ανοίγαμε και ένα νέο παράθυρο στο παρελθόν και στην Αθήνα:
Ξεκινήσαμε με την ιστορία του σχολείου (1929-) και συνεχίσαμε με εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, από τη Δεξαμενή και τις παρυφές του Λυκαβηττού μέχρι τα Κουντουριώτικα, αναζητώντας ίχνη του παρελθόντος από τον Μεσοπόλεμο και έπειτα, φωτογραφίζοντας και συζητώντας. Απολαύσαμε τις θεάσεις της πόλης από τον Λυκαβηττό και, με τη συνεργασία της MONUMENTΑ, ασκηθήκαμε στην καταγραφή κτηρίων στα γύρω από το σχολείο οικοδομικά τετράγωνα. Μαζί με τη ΜΟΝUΜΕΝΤΑ επίσης, ερευνήσαμε την ιστορία του διδακτηρίου του Π.Σ.Π.Α. μέσα από τα σχέδια της αρχικής αρχιτεκτονικής μελέτης και των μεταγενέστερων προσθηκών και αποτυπώσεων, τα οποία απόκεινται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αρχείο Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΥΠ.Ε.Π.Θ., αρ. ευρετηρίου 1088). Η δράση ολοκληρώθηκε συμβολικά με τη συμμετοχή μας στην αλληλεπιδραστική performance της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου «Δοκιμή για μια ανέφικτη συνέλευση» (Ινστιτούτο Goethe, εκδηλώσεις «Α propos documenta14», 19/5/2017), με την οποία «ανοιχτήκαμε» στην πόλη και μοιραστήκαμε αλλιώς τα βιώματά μας με τους συμπολίτες μας.
Στις συναντήσεις της Παρασκευής συμμετείχαν σταθερά δεκατρείς μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου, έξι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου και έξι μαθητές/τριες της Α΄ Λυκείου. Οι μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου τροφοδοτούσαν τακτικά με νέες εντυπώσεις από την πόλη τη Λέσχη Ανάγνωσης που οργανώσαμε και στα δύο τμήματα αυτής της τάξης με το γενικό θέμα «Οι έφηβοι στην πόλη, η πόλη των εφήβων». ΑΦΙΣΑ
Παράλληλα συνέβαλλαν στην εκπαιδευτική διαδικασία με τις πληροφορίες τους για το σχολείο, καθώς ένα μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήσαμε φέτος στο μάθημα της Ν. Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου προήλθε από το ιστορικό αρχείο του Π.Σ.Π.Α. (φωτογραφίες μαθητών και σχολικών εκδηλώσεων του Μεσοπολέμου, υλικό από τα διάφορα διοικητικά Βιβλία του σχολείου και συνεντεύξεις με απόφοιτους του Π.Σ.Π.Α.).
Η ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου διάβασε μυθιστορήματα της γενιάς του ’30 και παρουσίασε τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της εγκατάστασης των προσφύγων στην αττική γη λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος της δράσης μας με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα Κουντουριώτικα της Αθήνας και τα ξύλινα παραπήγματα της Τούμπας Θεσσαλονίκης. Προσφυγική εγκατάσταση και πολιτικό παρασκήνιο» (υπεύθυνοι καθηγητές: Ανδριώτης-Κυριακού).
Παράλληλα, η ομάδα της Α΄ Λυκείου μετέφερε την εμπειρία της σε όσους μαθητές είχαν επιλέξει το πρότζεκτ «Η γειτονιά του σχολείου μου: το Κολωνάκι τότε και σήμερα» (Α΄ Λυκείου, α΄ τετράμηνο, επόπτρια: Διονυσία Τζακώστα).
 
  Κατερίνα Κυριακού, φιλόλογος
 
  *Φωτογραφία του ΠΣΠΑ, δεκαετία 1930. Αναπαραγωγή από γυάλινη πλάκα (Γ.Α.Κ. Αρχείο Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΥΠ.Ε.Π.Θ., ΦΑ 47)
 Ευχαριστούμε τη MONUMENTΑ για τη συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματός της «Τεκμηρίωση και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» (www.monumenta.org και www.docathens.org), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (www.gak.gr), τη Τζένη Μαρκέτου για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στην εκδήλωσή της και το Ινστιτούτο Goethe για τη φιλοξενία. Tέλος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη χρηματοδότηση της αφίσας (σχεδιασμός-εκτέλεση: Α. Γάσπαρης) καθώς και του αναμνηστικού διπτύχου (σε μια ιδέα της Σ. Ξυναριανού και τελική σύνθεση-εκτέλεση του Α. Γάσπαρη) που διανεμήθηκε σε όσους μαθητές πήραν μέρος στην «εξερεύνηση» του σχολείου.
 
Συνολική παρουσίαση της δράσης ΚΛΙΚ εδώ
 Για τη συνεργασία Π.Σ.Π.Α.- MONUMENTA εδώ
Η αφίσα της συνεργασίας εδώ
Το πόστερ "εξερεύνησης" του σχολείου εδώ
 Για τη συμμετοχή του Π.Σ.Π.Α. στη "Νύχτα Αισθητικής και Φιλοσοφίας" (περφόρμανς της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου εδώ.
 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗ
Από το σχολείο στη γειτονιά, από τη γειτονιά στην πόλη

Πολύπτυχο δράσεων με κεντρικό θέμα το σχολείο μας και την πόλη, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Β΄ Γυμνασίου-Β΄Λυκείου και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή μετά το πέρας των μαθημάτων και έως τις 15:30μ.μ. Επόπτρια: Κατερίνα Κυριακού, φιλόλογος, δρ Ιστορίας της Τέχνης.

Δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά και βιωματικά θα γνωρίσουμε την ιστορία του σχολείου μας και τη θέση του κτηρίου του στο τοπίο της Αθήνας (για την Α΄ Λυκείου σε συνεργασία με την καθηγήτρια των Αγγλικών κα Τζακώστα)ˑ θα συναντήσουμε συγγραφείς στο βιβλιοπωλείο «επί λέξει» (Ακαδημίας 32) και θα μιλήσουμε μαζί τους για την Αθήνα των εφήβων ˑ θα περπατήσουμε (σ)τις γειτονιές στους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα γνωρίσουμε την καθημερινότητα της πόλης μας άλλοτε και τώρα σε συνεργασία με τη MONUMENTA (www.monumenta.org). Στους απώτερους στόχους μας συγκαταλέγονται αφενός η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ μαθητών διαφόρων ηλικιών, αφετέρου η ενθάρρυνση των μαθητών για μια πιο προσωπική «ανακάλυψη» της πόλης.

Ενδεικτικές δράσεις:

  • Εργαστήρι φιλαναγνωσίας (Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου).
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα της MONUMENTA για την καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα (Β΄ Γυμνασίου-Β΄ Λυκείου).
  • Διασχολική δράση με το 18ο Γ.Ε.Λ. Θεσσαλονίκης «Εμμανουήλ Κριαράς» (Α΄ και Β΄ Λυκείου, Μάρτιος-Απρίλιος 2017).

athens19001