ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015
Συμμετοχή και βράβευση στο έργο “CAREER PROJECT” του Προγράμματος e-Twinning
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ eTwinning
Το σχολείο μας βραβεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την πραγματοποίηση κατά το σχ. έτος 2014-15 του προγράμματος eTwinning "The Career Project". Το έργο υλοποιήθηκε από το τμήμα Δ1-Αγγλικών υπό την επίβλεψη της διδάσκουσας κας Τζακώστα Διονυσίας. Η βράβευση αυτή σημαίνει πως η εργασία των μαθητών και του σχολείου μας έχει αναγνωριστεί στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.
“Career Project” του Προγράμματος e-Twinning
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΖΑΚΩΣΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
Tο τμήμα Δ1-Αγγλικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στο έργο «Career Project» στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning (www.etwinning.gr). Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται υπό την επίβλεψη της κας Θάλειας Χατζηγιάννογλου, Σχολικής Συμβούλου Αγγλικών της Α¢ Αθήνας και βασίζεται στο πρόγραμμα MOOC “Enhance your career and Employability skills” των David Winter και Laura Brammar (University of London) .
Το έργο «Career Project» πραγματοποιείται και ενσωματώνεται στο μάθημα των Αγγλικών με στόχο α) την εξοικείωση των μαθητών με τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τους στόχους τους ως μελλοντικούς εργαζόμενους β) την εξοικείωσή τους με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας στον εργασιακό χώρο γ) την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων προώθησης και ανάπτυξης του επαγγελματικού τους προφίλ (συνέντευξη, κατάρτιση βιογραφικού, μέθοδοι αίτησης για εύρεση εργασίας, κτλ.) δ) την καλλιέργεια στους μαθητές επαγγελματικού προσανατολισμού γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό τους μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες ε) την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων διάδρασης με άλλους μαθητές του εσωτερικού και εξωτερικού στ) τη βελτίωση της γνώσης της ξένης γλώσσας.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αποτελείται από οκτώ θεματικές ενότητες, οι μαθητές κάνουν χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών της Πληροφορίας & Επικοινωνιών), εργάζονται ατομικά, σε ζεύγη, σε ομάδες και λαμβάνουν ανατροφοδότηση από τη διδάσκουσα και συμμαθητές τους από άλλα σχολεία.
Μέσω του προγράμματος το σχολείο μας συνεργάζεται με 16 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Τα δικαιώματα του παιδιού μέσα από την Ιστορία και τις Εικαστικές Τέχνες»
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Ε. Κουτσουδάκη
Επιστημονικοί συνεργάτες: Αικ. Μανδρώνη και Θ. Πετρέσκου
«Τα δικαιώματα του παιδιού μέσα από τη σύγχρονη Λογοτεχνία»
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Αικ. Μανδρώνη
Επιστημονικοί συνεργάτες: Ε. Κουτσουδάκη και Θ. Πετρέσκου
Κατά το σχολικό έτος 2014-2015 εκπονούνται δύο πολιτιστικά προγράμματα με συναφή θέματα, γεγονός που επιτρέπει τη διάδραση και τη συνεργασία των μαθητών των δύο προγραμμάτων, σε όλη τη διάρκεια υλοποίησής τους.
Στόχος των δύο πολιτιστικών προγραμμάτων είναι να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, από το μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα, και να καθοριστούν δράσεις που θα μπορέσουν να αμβλύνουν το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα:
• Θα οριστεί και θα αναλυθεί η έννοια «ανθρώπινα δικαιώματα» μέσω της :
- άντλησης πληροφοριών από: 1) τη Λογοτεχνία 2) την Ιστορία 3) τις Εικαστικές Τέχνες
- άντλησης πληροφοριών από: 1) μυθιστορήματα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας («Όλιβερ Τουίστ» του Κάρολου Ντίκενς, «Ζερμινάλ» του Εμίλ Ζολά, «Μελαγχολία» του Βίκτωρ Ουγκώ, «Βάνκας» του Τσέχωφ, «Η κλέφτρα βιβλίων του Μ. Ζούσακ και «Μόμο» του Μ. Έντε) Ελληνική πεζογραφία αλλά και φιλμογραφία) κά.
- άντλησης πληροφοριών από την Ιστορία: από τον Μεσαίωνα έως Νεώτερη και σύγχρονη ιστορία (με έμφαση στη Βιομηχανική επανάσταση, στα αρχεία Victorian England και στον θεσμό του σχολείου κτλ.)
• Θα υλοποιηθεί ένα μικρό ιστορικό οδοιπορικό
• Θα δοθεί μια πολιτιστική διάσταση με :
- Αναφορά και καταγραφή διακήρυξης των δικαιωμάτων του παιδιού, ανά τις Ηπείρους
- Αναφορά σε ανθρωπιστικούς, μη κερδοσκοπικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού (UNESCO, www.childhood.gr , lifeskills (European Council)
- Ανάλυση μορφών ρατσισμού, θρησκευτικού και πολιτισμικού
• Θα αναπτυχθεί διαπολιτισμική συνείδηση μέσω:
-της αναφοράς και καταγραφής των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού ανά τους αιώνες και ανά κράτος
-της συγκριτικής μελέτης των συγκεντρωμένων στοιχείων
• Θα καταγραφεί η θρησκευτική αντίληψη με
- αναφορά στα παιδιά, θύματα της μισαλλοδοξίας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-εξόντωσης
• θα παρουσιαστούν οι συνθήκες διαβίωσης παιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανά τους αιώνες μέχρι και σήμερα
• θα αξιοποιηθούν φωτογραφικές και ιστορικές πηγές
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Με μόνη εξάρτη(υ)ση τη Ζωή…
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας.
Υπεύθυνη : Τσούνη Βασιλική σε συνεργασία με την κα. Καμινιώτη Αγάπη και τον κ. Αναστασόπουλο Ιωάννη.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
· Να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της εξάρτησης , τις συνέπειες της χρήσης τσιγάρου- αλκοόλ- ναρκωτικών και του εθισμού στο διαδίκτυο καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάποιος προβαίνει στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών - συμπεριφορών.
· Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές πόσο μας επηρεάζει η διαφήμιση και να μάθουν να ανακαλύπτουν τα μηνύματά της αναπτύσσοντας ικανότητα κρίσης των διαφημίσεων.
· Να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης μιας δυσκολίας (εκτός της χρήσης τσιγάρου-αλκοόλ- ναρκωτικών-εθισμού στο διαδίκτυο).
· Να ανιχνεύσουν αρχικές γνώσεις και στάσεις των μαθητών του σχολείου μας σχετικά με το θέμα μας (ερωτηματολόγιο).
Η μέθοδος μέσω της οποίας θα προσεγγίσουμε το θέμα είναι η εξής: Έρευνα, ερωτηματολόγια, παράθεση εμπειριών, δραματοποίηση, προσωπικά ημερολόγια.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα συνεργαστούμε με φορείς όπως: Γραφείο Αγωγής Υγείας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παλλάς Αθηνά, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αθηνά Πολύβουλος, ΚΕΘΕΑ, ΕΨΥΠΕ, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Safer Internet, Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων.
Τέλος προσδοκούμε στην δημιουργία ενός χρηστικού ενημερωτικού φυλλαδίου με μηνύματα και πληροφορίες για την διάχυση των γνώσεων που αποκτήθηκαν στη σχολική κοινότητα.